VG har tirsdag 19. februar 2008 en stor artikkel om jenter og gutters valg av utdanning. Avisen slår fast at klasseskillet består, at likestillingen langt fra er der den skal være, og at det kjønnsdelte arbeidsmarkedet kommer til å bestå i år fremover.
Dette er kun et problem for feminister og virkelighetsfjerne likestillingsfanatikere.
Avisen viser til at ”Alle forsøk på å bryte ned kjønnsbarrierene i skolen har mislyktes”. 10 år etter et treårig statlig prosjekt for å få ungdommer til å velge utradisjonelt, velger de unge akkurat som før. Hvor mange statlige og fylkeskommunale millioner som er skuslet bort på slike prosjekter, er ikke godt å si.
Hva er det som er så galt med at unge mennesker i ungdomsskolen velger det de har lyst på og anlegg for som fremtidig yrkesvei? Videregående utdanning i Norge sliter allerede med et frafall på 30 prosent av årskullene. Rådgiving i ungdomsskolen er viktig, og en mer målrettet satsing på god rådgiving vil forhåpentligvis redusere feilvalg og frafall, som både koster samfunnet mye, og er demotiverende og uheldig for den enkelte ungdom i en sårbar fase av livet.
Ungdommers valg av utdanning og karriere påvirkes av mange ting. Aldri har ungdom hatt flere valg enn i dag. Problemet er ikke mangel av tilbud, men snarere å få oversikt over dem. Faktorer som spiller inn er mange. De unges egne preferanser, samfunnets og næringslivets behov for arbeidskraft, foreldrenes ønsker, venners valg. Og så forventer man at usikre unge skal se bort fra alt dette og velge ”utradisjonelt” fordi det er politisk korrekt?
Men å tro at gutter i stort antall skulle velge å bli barne- og ungdomsarbeidere, og jenter i hopetall skulle velge å starte på produksjons- og industriteknikk fordi det er politisk korrekt, er å tro på julenissen. Vi vil aldri oppnå 50/50 kjønnsfordeling på tradisjonelle yrkesfag. I kampen for i det hele tatt å få flere unge til å prioritere utdannelse, må politisk korrekthet vike for de enkle realiteter; Det lystbetonte, trygge og tradisjonelle vinner hver gang. Unge velger utdannelse etter helt andre preferanser enn det bedrevitende byråkrater og likestillingspolitikere synes de burde, og bryr seg fint lite om politiske festtaler, svulstige programerklæringer og glansede brosjyrer.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar